NYTT LIV

Här erbjuder vi personliga intervjuer med människor där mat är en betydande del i vardagen. De personer vi pratat med arbetar professionellt med mat, exempelvis kostrådgivare, kockar mm. Vi kommer presentera tips och tricks på hur du på ett enkelt sätt kan få en hälsosammare vardag utan att förändra hela din livsstil.

INTERVJU Ingvar Larsson

Samtal med: En av Sveriges absolut främsta inom kost och träning
Namn: Ingvar Larsson
Nuvarande yrke: Grundare och ägare, Alingsås Hälsostudio sedan 1982.
Meriter: Bodybuilding – 7 SM guld, 2a plats VM Bodybuilding, Night Of the Champions (proffstävling).

– Vad är viktigt för dig när gäller mat (antal mål per dag, spelar det stor roll vad du äter, hur många ggr/ dag är det viktigt att äta)? Viktigaste måltiden per dag?

Det jag alltid har följt och strävat efter är att ha ett jämt blodsocker. Det har jag fått genom att äta åtminstone fem mål om dagen, inklusive två mellanmål. Under mina år som tävlande körde jag det här upplägget och jag har egentligen inte förändrat speciellt mycket efter att jag slutat tävla. De ändringar jag gjort har mest kretsat kring mängden mat och att jag minskat mitt kolhydratintag ganska mycket. De första nio åren som tävlande åt jag faktiskt minimalt med protein. Det rörde sig om ca 80gr/ dag. Vad som ansågs vara mest viktigt var mängden mat och på den tiden år jag mest kolhydrater.

– Idag är populärt med olika dieter, har du några åsikter om det?

Ha ha ha. Katten Gustaf sa en gång så här ”Diet is to die, with a T”. Jag är egentligen ingen förespråkare av dieter eftersom tanken med en diet är att det pågår under en viss period. När perioden tar slut är det väldigt lätt att återgå till gamla mönster och vips har man återgått till samma stadie som innan dieten. Det jag ändå kan uppleva som något positivt är att kanske prova på en eller olika dieter för att hitta sin linje. Jag är övertygad om att det gäller att hitta en individuell nivå som man kan hålla länge. Idag är det stor skillnad mot förr. Då behövde man kolhydrater för man rörde på sig hela tiden. Idag är det många som sitter still, oavsett om det är jobb eller fritid. Då gäller det att hålla ner på det totala intaget. Enklaste sättet att strypa mängden kalorier blir att minska ner på mängden kolhydrater. Jag tror på mängdkontroll och kontinuitet.

– Nuförtiden känns som att det finns en övertro på Protein samtidigt som rädslan för kolhydrater är så gott som lika stor. Personliga reflektioner om detta fenomen?

Återigen är det balansen mellan protein, kolhydrater och fett som är det mest väsentliga.
Jag brukar säga att tryck på med protein i rimlig dos, likaså med fett. Sedan kan du gasa eller bromsa med kolhydraterna beroende på situationen.

– När du lagar mat, vad tycker du är viktigast? Är det viktigt att det går snabbt, samtliga näringämnen, eller är det bara smaken som räknas.

Jag prioriterar helt klart näringsvärdet först och främst. För mig har det alltid fungerat att fylla på skafferiet där hemma med rätt saker. Då menar jag kolhydrater i form av ris, pasta, potatis och havregryn. Proteiner såsom kyckling, kött och fisk. De här sakerna köper jag en gång i veckan till dess att de tar slut. Utöver det fyller jag på med mejeriprodukter några gången i veckan såsom; keso, kesella, mjölk och fil.
Sedan är smaken givetvis väldigt individuell och även viktig för mig. Min erfarenhet säger ofta att en person ändå har ganska lätt att vänja sig eller vänja sig av med vissa smakämnen. Jag har tex inte några problem att inte äta socker. Andra kanske inte saltar så mycket. Just smaken är som sagt väldigt personlig.

– Du som är expert och har extrem erfarenhet, vad är ditt tips för människor som vill äta lite mer hälsosamt?

Jag tror på att äta så rena basvaror som möjligt. Inte halvfabrikat eller färdigmat. Bra råvaror och att hålla det enkelt har alltid fungerat för mig.

– Favoriträtt

Starka Thairätter.

– Vad är det värsta du ätit?

Jag är uppväxt på en gård på landet där vi åt husmanskost, dvs kött och potatis. I skolan serverades det ibland ravioli eller liknande. Pasta med kött inuti kändes för mig helt overkligt. Det är faktiskt något som hänger med även idag, ha ha ha.

– Hur tror du matkulturen kommer se ut om tio år? Ex, kommer vi äta mer snabbmat, halvfabrikat, egenodlat mm.

Jag tror att vi kommer går samma väg som USA. Vi ligger oftast ca 5-7 år efter USA när det gäller mat. I framtiden tror jag det kommer splittras upp i två olika grenar. Personer som äter ännu mer snabbmat/ färdigmat, eller personer som blir ännu mer åt fitnesshållet och är väldigt medvetna. Det har givetvis även att göra med utbildningsnivå och andra saker men jag tror det är framtiden. Sedan tror jag att gruppen som fokuserar på hälsosam mat kommer kräva kaloriberäkning i framtiden. För att se exakt hur mycket och framförallt vad, man stoppar i sig.

– Är du fast i gamla mönster, vad det gäller mat, eller tycker du det är spännande med matnyheter?

Ha ha ha, det måste jag nog säga att jag är. Jag har inte förändrat mycket genom åren när det gäller mat. Jag uppskattar fortfarande det enkla. Om det är något jag tagit till mig lite mer de senaste åren är att jag äter mer grönsaker. Förr i tiden tyckte jag grönsaker gick under epitetet dyrt vatten. Då ska man ha klart för sig att det var mängden kalorier som var prioritet ett, ha ha ha.

– Är det viktigt att mat är ekologisk/närproducerat?

Jag tycker att det borde premieras att äta både ekologiskt och närproducerat. Idag hör man om mat som fraktas kors och tvärs på lastbil genom olika länder. Det kan jag tycka känns lite onödigt.

– Vad anser du om genmodifierad mat?

Jag tror att det är så vi kommer att överleva till slut. Om man kommer på bra sätt att mätta flera människor, varför inte? Sedan ska jag säga att jag är väldigt dåligt påläst i ämnet.

– Ditt bästa hälsotips

Rent träningsmässigt finns det tre olika saker man kan göra för att må bättre både idag och när du blir äldre.
1, Tung träning som verkligen tänjer ut muskelfibrerna.
2, Att utföra rörelsen rätt.
3, Cardio och stretching för ökad smidighet.
I matväg tycker jag man ska äta rena produkter och hålla det enkelt. Sedan kan du unna dig det där goda så länge du har balansen med övriga delar.

– Vad är sund kost för dig?

Bra basvaror och råvaror.

– Vilka är de vanligaste felen en kund gör som uppsöker dig beträffande kost/träning?

I mitt jobb ägnar jag mig mestadels åt rehabilitering men jag tar även hand om personer som vill komma i bättre form. De flesta som kommer till mig upplever stress, de har fått förslitningsskador av olika orsaker. Sist men inte minst har flertalet även haft väldigt dålig kosthållning.

– Om du skulle få säga några enkla råd till en person som vill börja leva sunt. Vad är viktigast att tänka på när man börjar?

Sök upp ett bra gym där du kan få rätt vägledning från början när det gäller både träning och kost.

-Till sist. Nyheter inom livsmedelsindustrin. Är det något som tilltalar dig eller känns det som att det kan kvitta?

Jag tycker det är intressant med nyheter. Ser jag något i butiken som sticker ut och som tilltalar mig provar jag gärna produkten. . Fast först efter det att jag läst innehållsförteckningen ha ha. Jag tycker visserligen det är svårt att hitta nyheter i butiker men jag går inte omkring och letar jätte aktivt heller. Dyker det upp något intressant är jag mer än villig att prova, förutsatt att innehållet är ok för mig.

Kuriosa: Budgeten för inköp av samtlig gymutrustning 1992 var 90 000 kr. Idag kostar ETT löparband betydligt mer.

 

Matnyheter tackar Ingvar Larsson för intervjun.
Vill ni komma i kontakt med Ingvar.
Ring Alingsås Hälsostudio
Tel: 0322-63 64 70

http://www.alingsashalsostudio.se

INTERVJU Magnus Persson

Samtal med en ”stor” personlig tränare om kost och träning.
Namn: Magnus Persson, 30 år
Nuvarande yrke: Personlig Tränare och massör vid Alingsås Hälsostudio

1, Vad är viktigt för dig när gäller mat (antal mål per dag, spelar det stor roll vad du äter, hur många gånger per dag är det viktigt att äta)? Viktigaste måltiden per dag?

Det viktigaste när det gäller mat är balansen mellan intag, förbrukning och aktivitet. Alla tre måste addera upp. För högt intag och för lite aktivitet, resulterar i viktökning.

2, Idag är populärt med olika dieter, har du några åsikter om det?

Jag ogillar det mesta när det gäller dieter med specifika namn. En person vinner mer på att äta normalt, det är då individen till slut kan komma att nå sitt mål. Jag förespråkar flera små mängder mat utspritt över dagen istället för få enstaka måltider. LCHF ger jag inte mycket för överhudtaget. Det skulle vara intressant att se ultraljud på en person som kört LCHF dieten under fem år. Jag kan tänka mig att blodkärlen inte ser speciellt välmående ut. Lite kolhydrater, i synnerhet på morgonen och vid lunch, samt innan träning är att föredra. Allt för att hålla blodsockret på en jämn nivå och på så vis ha en kontinuerlig förbränning över hela dagen.

3, Nuförtiden känns som att det finns en övertro på protein och att många är rädda för kolhydrater. Vad anser du om det?

Jag tycker det hela gått till överdrift i synnerhet proteinet. Det väsentliga är att äta rätt varken mer eller mindre, kalorier in kalorier ut. Återigen, balansen mellan protein, kolhydrat och fett är det som spelar roll. Proteinpulver är inget jag förespråkar, bortsett från omedelbart efter ett träningspass eller om man blandar ut pulvret med havregryn för att få en sammansatt måltid. Klarar man inte av att sköta det sedvanliga intaget tycker jag inte man är lämpad för proteinpulver.

4, När du lagar mat, vad tycker du är viktigast? Är det viktigt att det går snabbt, samtliga näringsämnen, eller är det bara smaken som räknas?

Jag tycker det är roligt att lag mat. De senaste åren har jag utvecklats och blivit lite av en smakkärring, ha ha ha. Tänker man vardagsmat prioriterar jag att det ska gå snabbt att tillaga.

5, Du som är lite av expert, vad är ditt tips för människor som vill äta lite mer hälsosamt?

Sök expert hjälp när det gäller kost till en början. Med tiden infinner det sig ett naturligt intresse och det gör det hela betydligt enklare. Sedan kan man alltid läsa, det finns mängder av information på internet. Det svåra är väl egentligen att sålla bort det som inte är lika betydelsefullt.

6, Favoriträtt?

Grillad Hjortrygg med min egna specialmarinad, tillsammans med potatisklyftor.

7, Vad är det värsta du ätit?

Fläskkorv och rotmos är inget jag själv föredrar.

8, Hur tror du matkulturen kommer se ut om tio år? Kommer vi äta mer snabbmat, halvfabrikat, egenodlat eller annat?

Jag har ingen större tilltro till framtidens matkultur. I dagens samhälle är många stressade och i tidsnöd. Jag tror tyvärr att vi kommer se mer och mer halvfabrikat och mer av så kallad nyttig snabbmat. Den så kallade nyttiga snabbmaten kanske är en av de största bovarna då kunskapen är så pass låg att man inte själv kan avgöra vad som är bra och vad som är dåligt.

9, Är det viktigt att mat är ekologisk och närproducerat?

Ekologiskt, det finns mycket att tycka om det. Frågan är hur ekologiskt vissa varor är? Jag litar inte riktigt på märkningen då det verkar fuskas lite varstans inom livsmedelsindustrin. Någonstans tror jag nästan att man blir lurad på pengar om man köper ekologiskt. Som du förstår är min tilltro inte speciellt hög när det gäller ekologiska produkter. Man har ju hört om produkter som fraktas runt halva jordklotet fram och tillbaks.
Närproducerat tar jag däremot till mig till fullo. Man åker ut till en bonde och köper kött, det är mer påtagligt och verkligt för mig.

10, Ditt bästa hälsotips?

Hitta balans i vardagen med allt vad det innebär, exempelvis stress, sömn mat osv. Att röra på sig tror jag dessutom är att yttersta vikt för att må bra.

11, Vad är sund kost för dig?
Balansen mellan kolhydrat, fett, protein och vitaminer. Att enbart äta sallad tror jag inte alls på, man får inte bli självlysande, ha ha ha.

12, Vilka är de vanligaste felen en person gör som uppsöker dig beträffande kost/träning?

Anledningen till att flertalet kunder uppsöker mig är på grund av bristande motivation.

13, Till sist. Nyheter inom livsmedelsindustrin. Är det något som tilltalar dig eller känns det som att det kan kvitta?

Jag tycker det är mycket intressant med nya produkter, i synnerhet inom mejeri eftersom jag äter mängder med kvarg. Det kommer ofta nya smaker med mer eller mindre socker. Sedan tycker jag man ser allt mer nyttig mat i butikerna vilket är positivt. Men återigen, se upp för den så kallade nyttiga maten. Sammantaget finns det många bra produktnyheter i våra livsmedelsbutiker. Jag har även en förkärlek för kryddor och såser.

Matnyheter tackar Magnus Persson för intervjun.
Vill ni komma i kontakt med Magnus.
Ring Alingsås Hälsostudio
Tel: 0322-63 64 70