FAKTA MAT

Här presenterar Matnyheter information om livsmedel. Det kan handla om kännetecken på bra respektive dåliga råvaror. Hur livsmedel produceras. Varför vissa bekämpningsmedel används. Förklaring och innebörd av olika märkningar beträffande livsmedel. Vad man som konsument kan tänka på när man köper en viss produkt. Förklaring till varför en produkt betingar ett högre pris än en annan mm.
Matnyheter hoppas att du som konsument kommer att ha nytta av innehållet som ryms inom Fakta Mat.

Kaffebönan

Historia

Idag är kaffebönan känd över hela världen men vad inte många inte vet är att kaffebönan inte alls är en böna utan ett frö. Fröet ligger i en frukt som växer på kaffeträdet. Frukten är grön från början, men när den är mogen att skördas har frukten blivit röd. En frukt innehåller mellan ett till två frön.
Kaffebönan har sitt ursprung i Etiopien. Kaffefrukten maldes tillsammans med djurfett för att få energi. Ca 500 år e.Kr. spreds kaffeträdet till södra delar av Arabiska halvön. Där började de koka bönorna och kallade drycken gahwa, vilket direkt översatt betyder ”det som motverkar sömn”. Drycken smaksattes ofta med kryddor som kardemumma eller kanel.
Det var först på 1200-talet folk insåg att det gick att rosta fruktens kärna, det vill säga kaffebönan. Resultatet blev mycket smakligare än att koka kaffeträdets blad och frukt. Runt 1600-talet kom kaffet först till Italien och därefter spreds den allt mer populära drycken i Europa. År 1645 öppnades första kaffehuset i Venedig och år 1675 öppnades ytterligare ett i Wien. I Österrike tillsattes socker och mjölk. Kaffet når Sverige år 1685 och blir succesivt en väldigt attraktiv dryck. Under1800-talet blir kaffet så pass populärt att det nästintill konkurrerar ut brännvinshandeln. Kärleken för kaffet består än idag. Sverige är det landet som dricker näst mest kaffe idag sett till invånarantalet.

Kaffebönan

Det finns idag oändligt många kaffebönor från olika länder idag. De mest odlade bönorna för kommersiellt bruk är Coffea arabica, Coffea canephora, (även kallad robusta) och Coffea liberia. Det finns givetvis varianter på de olika bönorna. Inom arabica familjen finns bland annat typica, bourbon, catuaj och mocha. Smaken på bönorna påverkas mycket av omgivningarna där de odlas. I Indien gör monsunvindarna och regnet att bönan får en söt och kryddig smak.
Arabica bönan står för den största andelen av allt kaffe som odlas, närmare bestämt tre fjärdedelar. Arabica är även dyraste bönan, då bönan besitter extremt bra kvalité. Arten odlas på berg och på hög höjd, mellan 1300 – 1500 m. Dessutom trivs bönan i en fuktig jordmån. Vissa typer av arabian odlas så högt som 2800 m över havet. Smaken på bönan är mild, rund med rik smak och är mycket aromatisk. Koffeinhalten är 1,5 %.
Nästan en fjärdedel av allt kaffe härstammar från Robusta vilken är den näst mest populära bönan. Odlingen sker inte på hög höjd och bönan överlever i tufft klimat. Resultatet blir en något billigare böna vilken främst används till snabbkaffe och som smakförhöjare i espressoblandnigar. Då robusta har en koffeinhalt på 2,5 % är bönan starkare, bitter, syrlig och fyllig i smaken.
Librica är den minst vanliga och tillika minst populära bönan vilken endast står för en procent av allt odlat kaffe. Bönan har en väldigt kraftig och besk smak.
Kaffebönor innehåller runt 800 smakaromer. För att få fram smaken måste bönan hanteras på bästa sätt. Bönorna lagras upp till ett halvår. Därefter sker sortering och slutligen rostas bönan. Innan de rostas har bönorna en grågrön färg och är nästintill luktfria. Efter rostningen blir bönan mörk för att sedan fyllas med smak och arom. Bönan måste rostas i perfekt temperatur och avslutas i rätt tid. Rostas bönan för kort tid blir den svag och smaklös. Åt motsatt håll blir resultatet en bitter och frän böna. Temperaturkurvan kan ändra sig under rostningen. Det används olika tekniker vid rostning. Tid för hur länge bönan rostas och tid för nedkylning för att få fram exakt de smaker och aromer man vill ha är exempel på olika tekniker. I grova drag finns det tre typer av rotning, ljusrost, mellanrost och mörkrost. En ljusrostad böna anses ge mindre syra, mindre kropp och mindre smakrik.
En mellanrost ger en hel kropp och medelhöga nivåer beträffande syran. De mörkrostade bönorna blir ofta mer oljerika och får en fullkropp, men delar av bönans ursprungliga karaktär försvinner.

Kuriosa

När du köper ett paket kaffe i din matbutik är det vanligt att det malda kaffet är en blandning av olika sorter. Det är för att få fram en viss smak. Ett vanligt kaffe innehåller så många som femton olika sorters bönor. Världens dyraste kaffe heter Kopi Luwak och är gjort av arabica eller robusta bönor. Det speciella med de bönorna är hur bönan utvinns. Palmmårdar äter de bästa och finaste bönorna. När bönorna delvis smälts i djurets mage plockas bönorna upp ur avföringen. Därefter rengörs och rostas bönan. I Sverige kostar ett kilo runt 2280 kr/kg.

Smaklig kaffestund önskar Matnyheter!